Valpreventie

Veilige woonomgeving;
Zorg er voor dat uw woning veilig is. Met bewust de dingen doen en met kleine aanpassingen voorkomt u al veel. Bij het Startpunt kunt u de brochure Toekomstbestendig Wonen in Wageningen ophalen. U download hem ook van de website. Op de website Veiligheid.nl vindt u uitbreide informatie hoe u per ruimte, uw woning met kleine aanpassingen veilig kunt maken.

Uw zicht:
Zorg dat u goed blijft zien. Laat daarom elk jaar uw ogen testen bij de opticien. Als u ouder wordt, gaat het zicht vaak achteruit. Een verminderd zicht, vergroot het risico op vallen.

Tips

 • Draag een bril als u er één nodig heeft;
 • Leen geen bril van iemand anders
 • Reinig dagelijks uw glazen.
 • Ga naar de oogarts als u merkt dat uw ogen achteruit gaan.
 • Leg uw bril op een vaste plaats of gebruik een brilkoordje zodat u hem snel op kunt zetten.

De werking van medicijnen:
Medicijnen hebben vaak bijwerkingen. U kunt zich slaperig voelen door medicijnen of u reageert langzamer. Andere bijwerkingen zijn: slappe spieren en duizelig zijn. Vaak merkt u zelf niet dat u last van bijwerkingen heeft maar de kans dat u valt, is wel groter. De kans op vallen is groter als u verschillende medicijnen tegelijk gebruikt. Medicijnen blijven langer in uw lichaam als u ouder wordt. Uw lever en nieren doen er langer over om het medicijn af te breken. De medicijnen werken daardoor langer en bijwerkingen blijven ook langer bestaan.

Tips voor het gebruik van medicijnen:

 • Stop alleen met het innemen van medicijnen als uw arts of apotheker dat nodig vindt.
 • Gebruik de hoeveelheid medicijnen die uw arts heeft voorgeschreven.
 • Wees voorzichtig met alcohol. Uw reactievermogen kan minder worden. Dat betekent dat u langzamer reageert en u kunt sneller uw evenwicht sneller kwijt raken en komen te vallen.
 • Sta rustig op uit bed of stoel. Neem de tijd om stevig te gaan staan.
 • Pas op met activiteiten waarbij u uw evenwicht moet houden. Bijvoorbeeld met traplopen of met ramen wassen.
 • Let extra goed op als u nieuwe of andere medicijnen krijgt. Misschien hebben de medicijnen andere bijwerkingen.

Hulpmiddelen: 
Maak indien nodig gebruik van hulpmiddelen bij het lopen, zoals een stok of rollator.

Goed schoeisel :
Zorg voor goede en stevige schoeien.

Zorg voor voldoende beweging.
Het vinden van een geschikte  vorm van bewegen om kracht, balans en lenigheid te verbeteren, is erg belangrijk om vallen van ouderen te voorkomen. Bij Solidez zijn diverse beweegactiviteiten waar u aan kunt deelnemen. Ook is er in Wageningen de mogelijkheid om te sporten Skylla-55plus.  Vaak kunt u ook bij de sportscholen terecht voor speciale seniorenprogramma’s. Meer informatie over mogelijkheden vindt u bij bewegen voor ouderen.

 

 Bron: website www.veiligheid.nl

 

 

 

Zoeken