Vertrouwensexperiment met bijstand

De gemeente Wageningen gaat experimenteren met de bijstand.

 

Verschillende manieren bijstand verstrekken

Op drie verschillende manieren wil de gemeente bijstand gaan verstrekken. Voor de eerste groep mensen vervalt de sollicitatieplicht en de plicht om werk aan te nemen. Zij krijgen meer mogelijkheden dan nu om bij te verdienen. Ook de tweede groep heeft geen plicht om te solliciteren en werk te accepteren. Deze groep krijgt extra aandacht om de eigen ambities waar te maken. Voor de derde groep verandert er niks.

 

Wie doen er mee

De mensen die mee mogen doen, worden willekeurig gekozen. U kunt zich dus niet aanmelden. Voor de meeste cliënten verandert er niets. De mensen worden willekeurig gekozen om het experiment zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

 

Aanleiding

De aanleiding van het experiment is een motie van de gemeenteraad. De gemeente onderzoekt en vergelijkt de resultaten van de drie groepen.

Daarmee begrijpen de gemeente beter wat mensen beweegt. Het experiment duurt twee jaar.

 

Start

Voordat het experiment begint, moet de gemeente eerst toestemming krijgen van het Rijk. Ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het voorstel. Zodra we weten wanneer het experiment kan beginnen, maken we dit bekend.

 

Vragen en meer informatie

Heeft u een uitkering van de gemeente Wageningen en vragen over het vertrouwensexperiment? Kijk eerst hier of uw vraag erbij staat. Staat uw vraag er niet bij dan kunt u contact opnemen met uw consulent bij de gemeente Wageningen, dagelijks tussen 09.00 en 10.00 uur (0317) 49 24 50.

 

Zoeken