Problemen met je huurbaas

Het is natuurlijk heel vervelend als er problemen ontstaan tussen jou en je huisbaas. Je wilt je kamer niet kwijt. Goede en betaalbare studentenwoonruimte liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Maar met onenigheid tussen jou en je verhuurder woon je ook niet rustig in je huidige kamer.

Wat te doen?

Ongeacht wie of wat de oorzaak van de onenigheid is, probeer de situatie zo lang mogelijk “werkbaar” te houden. Zorg dat het niet te verergert. Blijf netjes en zakelijk bij al het contact tussen jou en je huisbaas. Zo voorkom je in ieder geval dat jou achteraf verweten wordt dat je onbehoorlijk of incorrect hebt gehandeld.

Ga in gesprek

Probeer eerst het probleem op te lossen door in gesprek te gaan met je huisbaas. Als je dit lastig vindt om dit te doen, overweeg dan om een onafhankelijke iemand in te schakelen om te bemiddelen en/of om de gesprekken namens jou te voeren.

Juridisch advies inwinnen

Als het niet lukt om het samen op te lossen, overweeg dan of je advies vraagt van een deskundige. Bijvoorbeeld bij het juridisch loket, of sociale raadslieden waar je kosteloos (juridisch) advies kunt inwinnen. Of misschien dat je universiteit/hbo-instelling of studentenvereniging een adviesloket heeft waar je terecht kunt voor juridisch advies? Licht je verhuurder niet direct in over het feit dat jij je op juridisch vlak aan het oriënteren bent. Hiermee voorkom je dat de verstandhouding onnodig en/of te vroeg verder op scherp wordt gezet.

Juridische stappen ondernemen

Blijkt het niet mogelijk te zijn om zonder tussenkomst van een rechter tot een oplossing te komen, besluit dan of je daadwerkelijk juridische stappen onderneemt. In de praktijk blijkt echter vaak dat dit de verstandhouding tussen de huurder en verhuurder dusdanig verstoort, dat het nadien heel lastig kan zijn om op een prettige manier de huur voort te zetten.

Zoeken