Huiswerk

Huiswerk maken is niet altijd leuk om te doen. Vooral als je de hele dag naar school bent geweest. Dan is het niet altijd makkelijk om aan je huiswerk te beginnen. Er zijn zoveel andere dingen die je ook kunt doen.
Word je ook nog makkelijk afgeleid door bijvoorbeeld je telefoon? Hoe besteed je dan voldoende tijd aan je huiswerk? Wat is voor jou een goede manier van leren?  
 

Er zijn een aantal algemene zaken die je helpen bij het maken van je huiswerk.

Praktische tips 

  • Maak een planning. Houd een agenda bij en schrijf op wat je wanneer af moet hebben. Het is voor veel jongeren goed om iets wat je moet maken af te wisselen met echt dingen leren. Spreek met jezelf een tijd af van hoelang je aaneengesloten aan de slag gaat met je huiswerk. Pauzeer even door kort iets anders te doen
  • Werk vooruit. Het is goed om je huiswerk te verdelen zodat je niet ineens van alles tegelijk moet doen. Dit betekent dat je over een langere periode overzicht moet houden wat je allemaal moet doen. Maak een verdeling. Plan ook het leren van een toets. Bijvoorbeeld door een week van tevoren iedere dag een uur te leren. In plaats van op het laatste moment alles tegelijk. Herhalen helpt om de stof beter te onthouden. Je bent dan beter voorbereid als er een toets is
  • Zorg voor een rustige studieplek. Het is goed om uit te zoeken wat voor jou de beste plek is. Op welke plek word jij het minste afgeleid?
  • Beloon jezelf. Heb je een periode gestudeerd? Doe dan iets wat je leuk vindt
  • Schakel hulp in van anderen als het je niet lukt om huiswerk te maken. Vraag je familie of vrienden om hulp. Je kunt ook praten met de leraar van school. Als het niet lukt, is er ook huiswerkbegeleiding. De school weet vaak welke mogelijkheden hiervoor zijn. Daar zijn vaak wel kosten aan verbonden. Praat hier met je ouders over.

 

Zoeken