Studiefinanciering

Waar heb ik recht op

Vanaf je 18e verandert er veel, je moet bijvoorbeeld school gaan betalen en je eigen zorgverzekering. Naast een (eventueel) bijbaantje heb je recht op nog meer extra inkomen.

Studiefinanciering voor mbo

Studiefinanciering voor het mbo bestaat uit 4 onderdelen: basisbeurs, aanvullende beurs, lening en het studentenreisproduct. Doe je een niveau 1 of 2 opleiding dan is de studiefinanciering altijd een gift, doe je een niveau 3 of 4 opleiding dan is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Haal je je opleiding binnen 10 jaar dan is het een gift, is dit niet het geval dan moet je alles terugbetalen.

Studiefinanciering voor het hbo

Net als studiefinanciering voor het mbo bestaat het voor het hbo ook uit de 4 onderdelen. Bij het hbo valt de studiefinanciering onder het prestatiebeurs binnen 10 jaar moet je je diploma halen wanneer dit niet het geval is moet je alles terugbetalen.

Hoeveel studiefinanciering krijg ik?

Je hebt altijd recht op de basisbeurs (€82,30) daarnaast kan je een aanvullende beurs aanvragen. Hierbij word er gekeken naar het inkomen van je ouders. Bereken hier  hoeveel studiefinanciering jij krijgt.

Aanvragen

Vraag je studiefinanciering op tijd aan, het liefst Wil DUO dat je dit ongeveer 3 maanden voor je 18e (mbo) doet of wanneer je studie ingaat (hbo). Hetzelfde geldt voor je studentenreisproduct. Vraag je dit niet aan dan gaat je product niet in en moet je dus zelf je reiskosten betalen. Klik hier  om studiefinanciering aan te vragen en hier  voor je studentenreisproduct.

 

 

Zoeken