Hoe om te gaan met geld

Omgaan met geld is niet altijd makkelijk. Het is iets wat je moet leren door het te doen. Als je dit vroeg leert, heb je daar je hele leven voordeel van.

Reclames

In een wereld met veel reclame ben je misschien sneller verleid om iets te kopen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je moet sterk in je schoenen staan om die kleding of die telefoon te laten liggen. Door geen geld uit te geven dat je niet hebt, voorkom je dat je in de (geld)problemen komt.

Nadenken over wat je uitgeeft

Denk van tevoren na over waar je je geld aan uitgeeft. De neiging om iets te kopen is groot als je genoeg geld op je rekening hebt staan. Juist dan is het belangrijk om alleen iets te kopen dat je echt nodig hebt.
Wacht een dag of twee en bedenk dan of je het nog steeds wilt kopen.

Sparen voor de toekomst

Het is verstandig om elke maand geld te sparen. Je kunt sparen om iets achter de hand te hebben; voor als je op jezelf gaat wonen of voor iets duurs dat je graag wilt kopen. Open daarvoor een spaarrekening waar je elke maand een vast bedrag naar overmaakt. Zo spaar je al snel een leuk bedrag.

Tips om geld over te houden

Wil je leuke dingen doen, maar niet elke maand blut zijn? Probeer dan eens de volgende tips.

  • Als je een kasboekje bijhoudt, weet je precies wat je waaraan uitgeeft
  • Plan je uitgaven: ga je in de zomer met vakantie? Geef dan de maanden ervoor wat minder uit
  • Reserveer geld voor onverwachte uitgaven. Zet het op je spaarrekening of doe het in een spaarpot

Hoe houd ik overzicht?

Op de website van het Nibud vind je veel informatie en tips over hoe je goed met je geld omgaat. Er staat bijvoorbeeld een formulier waarmee je al je uitgaven en inkomsten snel op een rijtje zet. Vind je het lastig om overzicht te houden? Vraag dan je ouders of vrienden of ze je willen helpen.

Zoeken